Ukrainos kariams renkama parama

Spalio 4 d., Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Švietimo akademijoje Vilniuje esančiame Ukrainos centre vyko Ukrainos gynėjų dienos minėjimas.

Spalio 1 d., Ukraina švenčia Švenčiausiosios Mergelės Marijos užtarimo dieną. Ši diena skirta visiems, kurie gina Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį vientisumą, kurie kasdien gina savo tėvynę, taip pat ir dabartinės Rusijos agresijos akivaizdoje. Šią dieną ir kiekvieną dieną su pagarba prisimename drąsą ir pasiaukojimą tų, kurie gina mūsų laisvę ir Ukrainos nepriklausomybę, saugo Europą ir pasaulį nuo teroristinės šalies.

Renginyje dalyvavo Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta, VDU Komunikacijos prorektorė Vilma Bijeikienė. Minėjime skambėjo Lietuvos kariuomenės orkestro, vadovaujamo kapelmeisterio majoro Egidijaus Ališausko ir dirigento kapitono Dainiaus Pavilionio, muzika. Dainavo ukrainietė dainininkė Nadija Adamčiuk, vokalinė studija „Mrija“, vadovaujamos Aleksandros Vasiliauskės, pianinu skambino Elena Bobovič.

Savo kalboje VDU Komunikacijos prorektorė Vilma Bijiekienė akcentavo universiteto, Ukrainos centro svarbą švietimo, kultūros ir socialinių ryšių svarbai.

„Ukrainos diena, kurią minime šiandien, yra labai svarbi tiek Ukrainos bendruomenei, tiek Lietuvos, tiek pasauliui. Tai mūsų begalinio dėkingumo už galimybę gyventi, būti ukrainiečiais, už galimybę kalbėti ir skaityti mūsų kalba diena. Tačiau tai taip pat ir žuvusių gynėjų atminimo diena! Diena, kai suprantame, kokią nepaprastai didelę kainą mes visi mokame už savo gynybą“, – sakė renginio vedėja, VDU Tarptautinių ryšių koordinatorė Laura Lapinskė.

Renginio metu vyko paramos akcija, kurios metu buvo renkami reikalingi daiktai, laiškai ir atvirukai, skirti Ukrainos kariams. Pirmoji siunta jau pristatyta, padedant mūsų partneriams Nova Post.

Renkami būtiniausi daiktai, skirti Ukrainos kariams

Paramos akcija pratęsiama dviem savaitėms, kviečiame visus bendradarbiauti bei dovanoti reikiamus daiktus, kurie šiuo metu tikrai yra gyvybiškai svarbūs.

2024 metų vasario mėnesį vyko VDU Mariupolio valstybinio universiteto centro ir VDU Ukrainos centro organizuojamas renginys „Iš Lietuvos su šilčiausiais linkėjimais“, skirtas paramos rinkimui ir laiškų rašymui Ukrainos kariams.

VDU skiria daug dėmesio bendruomenės vertybėms, įtraukimui, dalijimuisi, stiprių tinklų kūrimui. VDU aktyviai palaiko Ukrainą paramos akcijomis, apgyvendinimo ir įsidarbinimo, psichologinės pagalbos, užsienio kalbų studijų, laisvalaikio ir įvairiomis kitomis galimybėmis. Nuo plataus masto karo pradžios, universitetas  priėmė daugiau nei 300 ukrainiečių studentų ir įsteigė Ukrainos centrą, kuriame ne tik teikiamas prieglobstis nuo karo bėgantiems ukrainiečiams, bet ir rengiamos įvairios edukacinės, kultūrinės ir kitos veiklos

Negalime pamiršti, jog daugiau nei dvejus metus Ukrainos kariai kovoja, tad iniciatoriai kviečia visus galinčius prisidėti aukoti daiktus, kurie yra nepamainomi ir itin reikalingi kariams, sutinkantiems kiekvieną žvarbią žiemos dieną fronto linijose: L ir XL dydžio termo drabužiai, 42–46 dydžio termo kojinės,  vidpadžiai, pirštinės,  kepurės, žibintuvėliai ant galvos, nešiojami įkrovikliai (angl. power bank), įkraunamos nešiojamos lemputės. Organizatoriai taip pat kviečia rašyti palaikymo laiškus ir atvirukus, kurie ypač džiugina Ukrainos karius.

Kiekvienas bendruomenės narys gali prisidėti tiek, kiek gali, pavyzdžiui, net gali susiburti su kolegomis, bendraminčiais ir nupirkti vieną reikalingą daiktą. Kiekvienas menkiausias indėlis yra svarbus.

Paramos rinkimo laikas ir vietos

 

Nuo spalio 14 iki spalio 25 dienos

Kaunas, Putvinskio g. 23–309 auditorija.

Laikas: nuo pirmadienio iki penktadienio, 09:00–11:45 ir 13 iki 16 val.

Atsakingas žmogus: Ganna Tron (ganna.tron@vdu.lt)

Kaunas, S. Daukanto g. 28 –108 aud.

Laikas: nuo pirmadienio iki penktadienio, 09:00–11:00 ir 14:00–16:00

Atsakingas žmogus: Kateryna Horiunova (kateryna.horiunova@vdu.lt)

____________________________________

Vilnius, T. Ševčenkos g. 31–222B auditorijoje.

Laikas: nuo pirmadienio iki penktadienio, 11:00–16:00

Atsakingas žmogus: Yevheniia Bessmertna (yevheniia.bessmertna@vdu.lt)

Trečią kartą vyks „Bendruomenių akseleratorius“

Jau trečią kartą VDU Ukrainos centras,  Ukrainos ambasada, Prezidentūros kanceliarija, vykdydami projektą „Bendruomenių akseleratorius“, organizuoja mokymus ukrainiečių ir Lietuvos bendruomenių lyderiams. Mokymų metu jiems suteikiamos kompetencijos, reikalingos pilietinio dalyvavimo skatinimui ir bendruomenių įgalinimui.

Spalio 22–26 dienomis vykstančiame projekte dalyvaus 22 ukrainiečiai, iš jų 12 atvyks iš Ukrainos. Jie susipažins su Ukrainos centro veiklomis VDU Kaune ir Vilniuje,  diskutuos Jaunimo idėjų kalvėje.

Projekto dalyviai susipažįsta su įvairiomis institucijomis ir organizacijomis, veikiančiomis Lietuvoje, kurios dirba su mūsų šalyje gyvenančiais ukrainiečiais. Bendruomenių lyderiai turi galimybę užmegzti partnerystes bei inicijuoti bendruomenių iniciatyvas ir projektus, kuriais bus sprendžiamos aktualios problemos ir iššūkiai.